Tort de ciocolata cu glazura de mascarpone
Prep Time:
30 minute + timpul de racire
Cook Time:
45 minute
Serves:
12-14 Portii
Level:
Incepator
About the Recipe
Acest tort de ciocolata cu glazura de mascarpone este un adevarat spectacol de arome si texturi. Blaturile pufoase si umede, infuzate cu cacao si un strop de cafea, se imbina perfect cu o glazura catifelata pe baza de mascarpone si ciocolata neagra. Gustul este intens, dar echilibrat, cu note profunde de ciocolata si o dulceata eleganta.
Un detaliu care ridica acest desert la rang de arta este folosirea vaniliei naturale, nu doar ca aroma de fundal, ci ca accent nobil. Pasta sau extractul de vanilie din pastai reale adauga complexitate si profunzime cremei, rezistand bine la temperaturi si integrandu-se armonios in intreaga compozitie. Spre deosebire de vanilina sintetica, vanilia adevarata isi pastreaza aromele delicate chiar si in contact cu ingredientele bogate precum mascarpone si ciocolata.
Este un tort ideal pentru ocazii speciale, dar si pentru momentele in care vrei pur si simplu sa te rasfeti cu un desert facut cu grija si ingrediente reale.

Ingredients
80g unt sarat, taiat cuburi, plus extra pentru uns tava
100 g ciocolata neagra, cu cel putin 70% cacao, tocata mare
100 g pudra de cacao
250 g de faina alba
300 g de zahar
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
2 oua
250 ml lapte batut
200 ml cafea proaspat prajita
1 lingurita pasta de vanilie
Pentru glazura:
Â
400 g ciocolata neagra
50 g pudra de cacao
50 g zahar
50 g unt sarat
400 g smantana pentru frisca
150 g mascarpone
Â
Pentru decor:
Â
fasii de cicolata cu lapte
bomboane decorative
Preparation
 Pregatirea cuptorului si a tavilor:
Incinge cuptorul la 180 grade celsius. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt baza si marginile a doua tavi rotunde de tort cu diametrul de 20cm.
Topirea ciocolatei cu unt:
Â
Pune untul si ciocolata intr-un bol termorezistent. Asaza bolul deasupra unei cratite cu apa care clocoteste, asigurandu-te ca bolul nu atinge apa. Amesteca-le regulat pana cand se topesc, apoi ia-le de pe foc.
Â
Pregatire amestec uscat:
Cerne pudra de cacao intr-un bol mare. Adauga faina, zaharul, bicarbonatul si praful de copt impreuna cu un praf mare de sare si amesteca-le.
Â
Ingredientele lichide:
Intr-o carafa, combina ouale, laptele batut, cafeaua si vanilia, apoi toarna-le peste ingredientele uscate. Amesteca-le bine pana cand se omogenizeaza, apoi toarna deasupra ciocolata topita si amesteca-le pentru a obtine un aluat catifelat.
Coacerea:
Imparte-l intre tavi si coace blaturile 35-40 minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Lasa-le deoparte pe un gratar, pentru a se raci complet.
Â
Prepararea glazurii:
Pentru a face glazura, pune ciocolata intr-un bol termorezistent si las-o deoparte. Pune cacao, zahar, unt si smantana intr-o cratita si asaza-le pe foc mediu spre mic. Incalzeste-le incet, pana cand zaharul si untul s-au topit, apoi toarna-le peste ciocolata, amestecandu-le bine. Daca ciocolata nu s-a topit, umple cratita cu apa clocotita dintr-un ibric si asaza bolul deasupra ei, apoi amesteca din nou.
Â
Folosind un mixer, bate amestecul pana cand este gros si lucios, apoi adauga mascarpone si continua sa le bati pana sunt omogenizate. Lasa-le deoparte sa se raceasca la temperatura camerei (compozitia se va ingrosa pe masura ce se raceste).
Â
Asamblarea:
Cand esti gata sa asamblezi, asaza unul dintre blaturi pe un suport de tort sau un platou de servire, apoi pune cu lingura deasupra putina glazura racita, intinzand-o uniform pe toata suprafata. Asaza deasupra celalalt blat, apoi intinde glazura ramasa, netezind-o in strat gros pe suprafata si marginile tortului.
Â
Servirea:
Presara deasupra cateva fasii de ciocolata cu lapte si bomboane de ciocolata pentru decor.
Bon appetito!
